Asentaminen

Washiteipillä (Teippitapetilla) sisustaminen on helppoa ja nopeaa. Et tarvitse tapetointipöytää tai liisteriä, eikä sinun tarvitse siirrellä huonekaluja. Riittää että sinulla on sen verran työskentelytilaa, että yllät seinälle tai muulle pinnalle, mille olet teippiä asentamassa.

Jos asennus menee ensimmäisellä kerralla vinoon, niin ei hätää. Voit irroittaa teippitapetin helposti ja asentaa sen uudelleen oikeaan asentoon. Värikkäillä tai kuviollisilla washiteipeillä on myös helppo kokeilla, millainen värimaailma huoneeseen sopii ja jos lopputulos ei miellytä, voit poistaa sen seinältä jälkiä jättämättä.

Asennusohjeet

Alla olevat ohjeet ja videot auttavat sinua leveän washiteipin asentamisessa. Ohjevideoissa eri työvaiheet näytetään perusteellisesti ja huolellisesti tehden. Hyvään lopputulokseen pääset toki nopeamminkin, varsinkin kun totut työskentelemään mt CASA tai Sincol x mt -tuotteiden kanssa.

Lisätietoja asentamisesta ja irrottamisesta löydät usein kysytyt kysymykset -sivulta. Jos jokin asia jää vielä vaivaamaan, voit ottaa meihin yhtettä esimerkiksi sähköpostitse osoitteeseen info [ät] teippitarha.fi.

Ohjeiden aiheet:
1. Teippitapetin asentamisen (design) suunnittelu
2. Teippitapetin asentamisen esivalmistelut
3. Teippitapetin asettelu paikalleen
4. Teippitapetin kiinnittäminen
5. Kiinnitysvinkkejä
6. Teippitapetin leikkaaminen ja viimeistely

1. Mallin suunnittelu

Leveällä washiteipillä tehtävän sisustuksen suunnittelussa kannattaa käyttää hyväkseen tuotteen hienoja ominaisuuksia: läpikuultavuutta, päällekkäin liimautuvuutta, keveyttä ja irrotettavuutta. Voit asentaa vuotia vierekkäin, päällekkäin tai ristikkäin. Jo pelkästään yhdellä vuodalla saat sisustettua haluamasi tilan erinäköiseksi.

Tuote on myös helppo poistaa, jos tarvitset vaikkapa tilapäisesti uuden ilmeen johonkin tilaan tai huoneeseen. Poistamisen jälkeen teippitapetista ei jää jälkiä seinään. Huomaa kuitenkin, että metalliset (kultainen, hopea) saattavat jättää hennon värijäljen alustaan joka kyllä lähtee pyyhkimällä pois.

Video 1: Näin suunnittelet sisutettavan tilan
(Avautuu uuteen ikkunaan, kesto 21 sekuntia)

2. Asentamisen esivalmistelut

Teippitapetin liimaamiseen et tarvitse liisteriä tai tapetointipöytää. Hyviä apuvälineitä teippitapetin asentamisessa ovat terävä mattoveitsi, viivotin, lyijykynä ja pehmeä liina. Tapetin viimeistelyssä muovinen leikkausalusta on varsin kätevä apuväline.

Puhdista seinäpinta ensin pölystä ja liasta huolellisesti. Myös ylimääräinen kosteus ja mahdolliset rasvatahrat on hyvä poistaa, ja antaa kuivua. Jos seinäpinta on akryyliä, niin siihen saattaa jäädä mattoveitsen käytöstä jälkiä. Jos seinäpinta on paperia tai muuten haurasta materiaalia, voi seinäpinta kärsiä teipin liimaamisesta, joten suosittelemme koeteippaamista ensin pienellä alueella huomaamattomaan paikkaan.

Leveän washiteipin (sincol x mt ja mt CASA) voi kiinnittää monille eri pinnoille: maalattu pinta, vinyylitapetti, lasi, metalli, puu, muovi (ei PE, PP). Sitä ei voi liimata seinään, jonka pinta on savea, pahasti rapistunut, johon on laitettu lianestotapettia tai johon on tehty kosteudenestokäsittely. Myös rasvatahrat tai (tekstiili)tapetti jossa on kohokuvioita, voivat estää teippitapetin pysymisen kiinni seinässä.

Video 2: Asentamisessa huomioitavat asiat ja esivalmistelut
(Avautuu uuteen ikkunaan, kesto 1 minuutti)

3. Teippitapetin asettelu

Seinään kannattaa tehdä pieniä merkkejä, joiden avulla kiinnität teipin oikeaan asentoon. Merkit voit tehdä esimerkiksi washi-teipillä tai lyijykynällä. Ole varovainen kynämerkintöjen kanssa, sillä teippitapetti on läpikuultavaa ja merkinnät saattavat näkyä sen lävitse.

Video 3: Asentamista helpottavat merkinnät.
(Avautuu uuteen ikkunaan, kesto 47 sekuntia)

4. Teippitapetin kiinnittäminen

Teippitapettirulla kannattaa avata niin, että ensin avaat rullaa hiukan ylhäältä ja alhaalta ja lopuksi tartut rullan keskeltä tapettiin ja vedät sitä varovaisesti, näin saat rullan kauniisti avattua.

Teippirullan alkupää saattaa olla käsittelystä johtuen hiukan venynyt, joten siihen saattaa tulla kiinnitysvaiheessa helpommin ryppyjä.Jos olet huolissasi asiasta, jätä rullan alusta n. 5-10 cm käyttämättä.

Liimaa teippiä huolellisesti painellen sitä kevyesti merkkien kohdalta, vedä sitä myös samalla toisella kädelläsi, jotta se kiinnittyisi tasaisesti. Voit myös painella tapettia keskeltä kevyesti.

Video 4: Teippitapetin kiinnittäminen.
(Avautuu uuteen ikkunaan, kesto 1 minuutti)

5. Kiinnitysvinkit

Suorita tapetin liimaaminen ja silottelu huolella ja hitaasti, jottei ryppyjä pääse syntymään. Jos ryppyjä kuitenkin tulee, niin irrota teippi varovasti ryppyiseen kohtaan asti ja liimaa se sitten uudestaan. Jos teippiä vetää liian voimakkaasti, se saattaa venyä ja sen seurauksena rypistyä vielä enemmän, joten käsittele tapettia kevyesti ja varoen. Liimaa teippi ensin keskeltä ja silottele sitä hitaasti reunoja kohden. Käsittelyn helpottamiseksi voit kääriä esim. viivottimen pehmeään pikkupyyhkeeseen, ja käyttää sitä silotteluun.

Video 5: Asentamista helpottavia kiinnitysvinkkejä.
(Avautuu uuteen ikkunaan, kesto 1:25 minuuttia)

6. Leveän washiteipin leikkaaminen

Kun olet liimannut tarvittavan palan tapettia seinään, leikkaa se rullan päädystä poikki jättäen kuitenkin hiukan ylimääräistä reunaa. Tämän jälkeen voit huolitella tai tasoittaa leikkauskohdan tarkasti mattoveitsellä. Käytä tarvittaessa viivotinta.

Mattoveitsen on hyvä olla mahdollisimman terävä ja sitä kannattaa pitää noin 15 asteen kulmassa, ei liian pystyssä, kun leikkaat. Voit käyttää myös sopivaa alustaa leikatessasi teippiä. Aseta ohut leikkausalusta tapetin siihen kohtaan, josta haluat tapetin leikata.

Video 6: Teippitapetin leikkaaminen ja viimeistely
(Avautuu uuteen ikkunaan, kesto 3:37 minuuttia)